Erbakan: Türkçülüğü Tehlike Görmek, En Büyük Tehlikedir
Genel Yayın Yönetmenimiz Gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk, merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın hiçbir bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkarttı. Türkiye’nin ilk ve tek Necmettin Erbakan biyografi serisinin birinci cildi Das İst Erbakan - Reis Bey’in Oğlu kitabında Türkçülük ile ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarttı. Erbakan, Türkçülüğe karşı saldırılara “Türkçülüğü en büyük tehlike olarak görmenin en büyük tehlikedir” şeklinde cevap verdi. Çınaraltı Dergisi’nin 94. sayısında Türkçülüğe dair 9 soruya cevap veren münevverlerden sonra sıra gençlere gelmişti. Orhan Seyfi Orhon, bazı gazete ve dergilerin ve Faris Erman’ın çıkarttığı “En Büyük Tehlike”10 isimli broşürdeki Türkçülük aleyhine yayınlara yine Çınaraltı Dergisi kanalıyla cevap veriyordu. Çınaraltı Derginin yaptığı 9 soruluk ankete; Nadir Nadi, Peyami Safa, Velid Ebüzziya, Fahrettin Kerim Gökay gibi dönemin önemli kalem erbabları cevap veriyordu. Necmettin Erbakan da yanıt verenler arasındaydı.
Türkçülük Suçlanıyordu 1943 yılının ilkbahar aylarında İstanbul’da Faris Erkman imzalı “En Büyük Tehlike Milli Türk Davasına Aykırı Bir Cereyanın İçyüzü” adlı bir broşür yayınlanmıştı. Faris Erkman imzasını taşıyan “En Büyük Tehlike” adlı broşür, Türkiye’nin Nazi Almanya’sıyla ittifak halinde savaşa girerek Türk kökenli halkları Sovyet boyunduruğundan kurtarmasını ve büyük Türkiye çatısı altında birleştirmesini savunan Türkçü propagandanın içerdiği büyük tehlikeye dikkat çekmek iddiasıyla yayımlanmıştı. Özellikle Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Yusuf Ziya Ortaç, Orhan Seyfi Orhon ve Emir Erkilet gibi Türkçü akımların önde gelen şahsiyetlerini, Bozkurt, Gök-Börü, Çınaraltı ve Ergenekon gibi dergileri hedef seçen Erkman, onları ırkçı ve Turancı amaçlar gütmek ve Atatürk’ün belirlediği Türk dış politikasının sağlam ilkelerini çiğneyerek Türkiye’yi maceraya sürüklemekle suçluyordu.
İşte sorular ve Erbakan’ın cevapları: 1-Türkçülüğe düşman bir Türk vatanperverliği tasavvur edebiliyor musunuz? Erbakan: Hayır. 2-Türkçülüğü, Türk milletinin gelişmesi ve Türkiye’nin hürriyeti ve istiklali bakımından lüzumlu mu, lüzumsuz mu görürsünüz? Erbakan: Lüzumlu görürüm. 3- “Millet”i, Ziya Gökalp ile beraber, dil, kültür, vicdan ve din birliği şeklinde anlayanlara iştirak eder misiniz? Erbakan: Evet. 4-Türkçülüğü ne şekilde anlarsanız anlayın fakat Türkçü müsünüz ? Erbakan: Evet. 5- “Çınaraltı” bir baş yazısında: “Türkçülük inkılapçı bir fi kirdir. Bunun en büyük delili, en az otuz seneden beri bütün inkılap hamlelerinin Türkçülerden gelmiş olmasıdır. Hayatımızda her türlü islahatı onlar yaptı” demişti. Bunu doğru buluyor musunuz?” Erbakan: Evet. 6- “En Büyük Tehlike” isimli broşür, Türkçülüğü, meşrutiyetten sonra Wilhelm Almanyası tarafından içimize sokulmuş ve körüklenmiş bir düşman propagandası sayıyor, Ziya Gökalp, Türk Ocağı, Bilgi Derneği, Türk Yurdu vesair buna benzeyen teşekküllere ve bütün Türkçülere “İpleri düşmanların elinde kuklalar” diyor. Siz buna ve her türlü neşriyata ne dersiniz? Erbakan: Buna söyleyeceğim şey Türkçülüğü en büyük tehlike olarak görmenin en büyük tehlike olacağıdır. 7-Böyle bir broşür çıkaran ve bu türlü fi kirleri yaymaya çalışanlar samimi vatanperver, Türkiye’ye hizmet etmek isteyen halis insanlar olabilir mi? Erbakan: Şüphesiz hayır. 8- “Çınaraltı” bir başyazısında, “Türkçüler, siyasi ırkçılığı son derece tehlikeli görürler ve onda milli birliği bozan bir nifak kokusu duyarlar. Milli hükümetin teşekkülünden sonra Türkiye’de bir ırk meselesi kalmamıştır. Türkçüler, ırkçılığı sadece bir ilim mevzusu sayarlar” diyor. Siz bu fi kirde misiniz? Erbakan: Evet. 9-Milliyet aleyhtarı solcu fi kirlerin şiir, hikaye, resim, roman, makale, mecmua şeklinde gençlerin arasına yayılmakta olduğunu ve bunun gitgide zararlı neticeler doğurmak kabiliyetini gösterdiğini söyleyenlere karşı ne dersiniz? Erbakan: Doğru söylüyorsunuz. Bu halin düzeltilmesi Türkçülerin ödevidir.